Scalagroep 5/6

Welkom op de pagina van Scalagroep 5/6.


Sinds woensdag 6 september is een groepje kinderen tussen 8.45 en 10.15 uur aan het werk met filosofie en verdiepende projecten op het gebied van rekenen, taal en/of wereldoriëntatie. Sinds 11 oktober ben ik werkzaam in de scalagroepen 3-4 en 5-6.

Scala groep 5-6 bestaat uit een dynamisch groepje van 9 kinderen. Ik probeer zoveel mogelijk zelfontdekkend leren toe te passen. Mijn ervaring is dat kinderen het beste en meeste leren van wat ze zélf hebben gedaan & ervaren.

Wat we zoal gedaan hebben:

  • Filosofie; vragen waar de kinderen zelf mee komen, en hierover een gesprek aan gaan. Waarbij ze met elkaar moesten bepalen over welke vraag we het gingen hebben. Daarbij kwam o.a. naar boven welke informatie of feiten écht waar zijn, en hoe je dat kunt bewijzen.
  • Rekenopdrachten: Getallen in de maak uit de Scala map, én techniek werk/rekenbladen.
  • Project techniek: krachtoverbrenging; Welke soorten kracht bestaan er, tandwielen, trekkracht – bouwen van een katapult en kruisboog- (zie ook  https://woordenbeeldclub.com/lessen-kinetische-energie-met-katapulten-en-helikopters). Levend trampoline- kracht verdeling (met touwen). In het project kwam ook naar voren welke voorkeurs-leerstijl je hebt. 

Kortere activiteiten:

  • En woordspel-omschrijving (verboden woord), t.b.v. het training van abstract denken, duidelijk omschrijven en formuleren
  • Bewegingsoefeningen tussendoor (inclusief liedjes) – als energizer, maar ook om de verbinding tussen linker en rechter hersenhelft te versterken.   De functie van de linker- en rechter hersenhelft hebben we ook bekeken, en gaan we nog wat verder op in.
  • Komende periode zullen we ook wat proefjes (en soms trucjes) gaan doen.
  • Een attentie voor juf Marjonel. Na een brainstorm over wát er gemaakt zou kunnen worden, werd er gestemd, voor een ‘stadion’ met spandoek en poppetjes die de kinderen voorstellen. Toen volgde de stap hóe het te maken, gevolgd door de daadwerkelijke uitvoering (huiswerk!). Op 22 november is het stadion in elkaar gezet (en zijn de laatste poppetjes nog in de klas gemaakt…), met een prachtig resultaat!!!

 


R.K. Basisschool De Bijenkorf
Aalberseplein 6
2805 EG Gouda
0182-516675
© 2018
Website en ontwerp door Condept